Egy leves, ami átmelegít
Gyömbéres répakrémleves
Az időjárás egyre inkább hidegre fordul, így amikor sok időt töltök a szabadban, jól esik egy kis forró leves, ami átmelegít. Már számtalanszor elkészítettem ezt a levest a hideg téli napokon és bekerült az állandó receptjeim közé. Mindamellett, hogy nagyon finom, tetőtől-talpig átmelegíti az egész testem és lelkem, teljesen felpezsdülök tőle!
A receptet a Prove oldal Veganuár kihívása keretében ismertem meg.
HOZZÁVALÓK (kb. 3 adaghoz)
- 50 dkg répa
- 1 nagy fej felkockázott vöröshagyma
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- egy 1,5 x 1,5 cm-es gyömbérdarab apróra vágva
- 1 tk barna cukor
- 1 ek olívaolaj
- frissen őrölt bors
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet szegfűbors
- 1 ek. sörélesztőpehely (a nem vegán változatban reszelt sajt használható)
- chilipor vagy chilipehely (opcionális)
- 1 evőkanál citromlé
- 7 dl zöldségalaplé
- só
- petrezselyemlevél és tökmag a tálaláshoz
RECEPT
- Elkészítjük a zöldségalaplevet.
- Alacsony lángon az olajon megpirítjuk a vöröshagymát.
- A répákat negyed karikákra vágjuk és hozzáadjuk a hagymához. Közepesre vesszük a lángot és 15 percen át pirítjuk, kb. félpercenként kevergetjük. Nagyjából félidőben hozzáadunk egy csipet sót, a barna cukrot, a gyömbért és a fokhagymát.
- A répákat felöntjük a zöldségalaplével. Ha felforrt, alacsony lángon főzzük kb. 15 percig.
- Ezt követően levesszük a tűzhelyről a levest botmixerrel krémesítjük.
- Visszatesszük a levest a tűzhelyre és hozzáadjuk a szerecsendiót, a szegfűborsot, borsot, a sörélesztőpelyhet, a citromlevet és a chilit. Ha túl sűrűnek érezzük, adhatunk hozzá még vizet.
- Alacsony lángon 5-6 percig tovább főzzük.
- Pirított tökmaggal és friss petrezselyemzölddel tálaljuk.
Jó étvágyat!
Forrás: futureofdebrecen.hu