Maradékmentés egyszerűen
Maradt valami a tegnapi ebédből? Sok lett a köret vagy a főétel? Mutatom, én hogyan mentek maradékot a konyhámban!
Ha köret marad túl sok, akkor megpróbálok az otthoni zöldségekből valami könnyed vacsorát összehozni. Ez általában úgy néz ki, hogy a zöldségek nagy részét nyersen felvágva, kvázi salátaként tálalom. Azokat a zöldségeket, amik pedig sütve az igaziak, azokat egy serpenyőben pár fűszer kíséretében megsütöm. Könnyebb dolgom van nyáron, hiszen olyankor általában több szezonális zöldség van otthon.
A maradékmentésekből néha akár új kedvenc ételkombinációk is kerekedhetnek. Ráadásul nem csak a pénztárcánknak kedvezünk, ha minden ételt megeszünk és nem vásárolunk feleslegesen, hanem az ételpazarlást is csökkentjük.
Tudtad? 2021. december 14-én fogadta el az Országgyűlés az élelmiszerpazarlás csökkentését célzó törvényt. Az új szabályozás célja, hogy az állam mérsékelje az élelmiszerhulladék keletkezését oly módon, hogy közben az élelmiszerek újraelosztásával segítse a szegénység elleni küzdelmet
Mutatok pár példát. Ez alkalomból például minden maradékot összevadásztam a hűtőből. Reggeli maradék zöldség mellett van itt minden: bulgursaláta, grillezett cukkini és sült édesburgonya is. Azt szokták mondani, hogy a testünk mellett a szemünket is „etessük meg”. Úgy gondolom, ez sikerült.
A maradékok újragondolása is remek módszer! Ha ebédre grillezett zöldségek voltak sültkrumplival, akkor vacsorára készítsünk rizst és tálaljuk friss zöldségekkel a maradék grillezett ételeket.
Viszont az ultimate maradékmentés a pizza! Az olasz konyha rajongói hátán talán feláll a szőr, ha megtudják, hogy egy-egy pizzafeltét készülhet az ebéd és a reggeli maradékából is. A rukkola például egészen új ízélményt ad egy pizzán.
Ha ezt a módszert választjuk, akkor van egy tutigyors pizzatészta-receptem:
- 6 dl meleg víz
- 2 cs száraz élesztő
- 1 ek cukor
- 1 ek só
- 1 kg liszt
Pizzaszósz:
- sűrített paradicsom
- só
- cukor
- fokhagyma
- oregánó
- bazsalikom
- opcionális olasz fűszerkeverék
futureofdebrecen.hu