Debrecen, a mi kertünk – avagy a mi kertünk Debrecenben
2019-et írunk, amikor is szüleimmel sikeresen megpályáztuk a Debrecen, a mi kertünk mozgalom keretein belül meghirdetett komposztáló edényünket. Az átvételt követően papíron és digitális formában is megkaptuk a komposztálás fortélyait tartalmazó használati útmutatót is.
Nehéz kezdet volt!
Bár a megpályázás folyamata és az átvétel nagyon könnyen ment, a mi életünkbe volt talán nehéz beilleszteni a komposztálás folyamatát. Hiszen a tyúkjaink a konyhai mellékterméket, illetve az aprított füvet mind megették, így szinte lehetetlennek látszott a komposztálónk rendeltetésszerű használata a tyúkudvar bármely funkciójának megsértése nélkül.
De hogyan is kezdtünk bele?
A kezdeti nehézségektől eltekintve hamar feltaláltuk magunkat, illetve magát oldotta meg a probléma. A szeptemberi átvételt és az imént említett fejtörésünket követően az idő adta meg nekünk a választ. Hazánk egyes tájain jellemző a lehullott lomblevelek szétterítése a következő évben megművelt kiskert felszínén. Ez egy jó gyakorlat, hiszen növeli a talaj szervesanyag-tartalmát és még védi is azt, azonban az ásás során kialakulhat egy rövid időszak, amikor terméketlenné válhat a kiskertünk talaja. Ezt nevezzük pentozán hatásnak, amikor is a megnövekedett hőmérséklet és szervesanyag-tartalom hatására felszaporodnak a lebontó baktériumok, és a keletkező anyagokat saját testük felépítésére használják. Ez egy rövid időszak, de kellemetlenül érintheti növényeinket. Ezt többféle módon is elkerülhetjük, azonban ne kanyarodjunk el cikkünk fő témájától, a komposztálással kapcsolatos tapasztalatainkról!
A lomblevelek fenti módon való összegyűjtése nálunk kevésbé jellemző, sokkal inkább a ganajon való gyűjtés a népszerűbb, vagy a zsákozva elszállítás, amelyre városunk minden évben lehetőséget kínál. A komposztálás helyes gyakorlatával azonban ezeket a leveleket, illetve azok talajra gyakorolt jótékony hatását a kerítésünkön belül tarthatjuk. Így tettünk mi is!
A helyes gyakorlat során a kerti nyesedéket, lombokat rétegezve elhelyezhetjük edényünkben. Az edény alját ásóval fellazítottam, így nyitva meg a talaj és a melléktermék kapcsolatát. Legalulra elsősorban fakérget, kisebb gallyakat tettem, majd színek alapján (1 réteg zöld, majd 1 réteg barna réteg ismétlődése) rétegeztem.
Ahány ház, annyi szokás!
Mint minden háznál, így nálunk is megvannak a saját szokásaink. Én jelen esetben minden zöld réteg után 1-2 ásónyi talajt is hintek, így gyorsítva a komposztálás folyamatát, illetve alkalmanként meg is öntöztem a rétegeket.
No, de mi is e cikk apropója?
A válasz egyszerű! A kertásás és a tápanyag-utánpótlás. Itt az idő, beérett a munkánk, illatos, aprómorzsás talaj a jutalmunk, amelyet palántákhoz, gyümölcsfákhoz, balkonládába és még sorolhatnám, hogy mire használhatjuk!
Használat előtt érdemes átszitálni, így még homogénebb lesz a végeredményünk!
Jó kertészkedést és ne feledjétek: Debrecen, a mi kertünk!
futureofdebrecen.hu